logo

Lábfájdalmak


Megosztó gombok
Megosztás

Gombás fertőzés,Lábgomba

LÁBGOMBA

Tünetek: A lábujjak közötti összesimuló bőrön kivörösödés, hólyagok keletkezése, nedvedzése , viszketés, fájdalom, kellemetlen szag. A talp és a sarok bőrének a hámrétege megvastagszik és berepedezik. ( Ezzel utat nyit a bakteriális fertőződések számára.) A megvastagodott hámréteg alatt találhatók a gombatelepek csomószerű képződményei, amelyek folyamatosan mérgezik a szervezetet és sok más betegség kialakulásának előzményét képezik.

GOMBÁS FERTŐZÉS

Tünetek: az egymáshoz simuló bőrfelületeken (fültő, combtő, mellek alatt, hasi redők stb.) gyakran telepednek meg a gombák a számukra kedvező, szellőzetlen, nedves, meleg környezetben. A láb, köröm-és hüvelygombásodással külön fejezetben foglalkozunk. A fertőzött bőrfelület elszíneződik, felhólyagzik, nedves váladékot termel, kellemetlen bűzös szagot áraszt és viszketegséggel jár. Ha a kisebesedést elhanyagoljuk, akkor a nyílt sebeken keresztül a baktériumok is szabad utat találnak és újabb megbetegedést okoznak.

Kezelés: mindenek előtt ellenőrizni kell, hogy a beteg lábain van e gombás fertőzés. Ha igen, akkor a beteg lábait áztató fürdővel, más testrészeit ecseteléssel kell kezelni.

 

Sterilezés: Mindent megelőzően a beteg által használt lábbeliket kell sterilezni. A beteg papucsát, cipőit, stb. egy megfelelő méretű műanyag szákba rakjuk és a zsákban a lábbelik mellé elhelyezünk egy textil tampont, amit előzőleg 1 dl formalinnal nedvesítünk be, eztán a zsák nyitott részét bekötjük. A zárt zsákban 48 órán át hagyjuk a lábbeliket a formalin gőzében sterileződni. A két nap elteltével a lábbeliket kivesszük a zsákból és alaposan kiszellőztetjük. ( A sterilezés azért fontos, mert a gombásodás a lábbelikről visszafertőzést okozhat. )

Áztató fürdő: A kezelés céljára használatos Szervital oldatot 35C fokra melegítjük, majd egy alacsony peremű tiszta tálba kiöntve – mindkét lábunkat az oldatba merítjük. Az áztatás időtartama alkalmanként 35, max. 40 perc. A kezeléseket másodnaponként kell megismételni mindaddig, amíg a kezelés célját el nem érjük.

Áztatás közben egy tampon, szivacs (lágy szőrű ecset) segítségével mindkét lábunkat folyamatosan combközépig nedvesítjük az oldattal. A kezelés végeztével az oldatot törlés nélkül kell hagyni megszáradni a bőrön. Az oldatot a kezelések közötti szünetben a tároló flakonba visszaöntve és lezárva kell tárolni gyermekektől elzárt, hűvös helyen.

Ha ah oldat véletlenül a szem, száj, orr stb. nyálkahártyáira kerül, akkor felesleges irritációt okoz. Ilyen esetekben bő vizes öblítést kell alkalmazni.

 

Szükséges kezelőszer: „Zervital” oldat (2-4 flakon)

1 db flakon 3400 Ft


Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.