logo

Lábfájdalmak


Lábszárfekély

LÁBSZÁR FEKÉLY

 

Tünetek: A beteg lábszárán a bokák feletti részen határozott peremű nyílt seb alakul ki., amely nem gyógyul, folyamatosan bűzlő váladékot termel és fájdalmas. A seb átmérő mérete és mélysége folyamatosan növekszik, egyes esetekben a csontig hatol.

 

Kezelés: Itt a kezelést sebtisztítás műveletével kell elkezdeni, egyébként pedig a fekélyes betegnél ugyanazt az eljárást kell alkalmaznunk, mint amit a gombás fertőzöttség esetében már megismertünk.

A gombás fertőzöttség megszüntetésével párhuzamosan a fekélyes elváltozás is automatikusan regenerálódik. Az első néhány kezelés után narancs színű gyűrű jelenik meg fekélyes seb körül, és a további kezelések során fokozatosan összehúzódva bezárja a fekélyes sebet.

 

A kezelés három fázisból áll:

  • sterilezés

  • sebtisztítás

  • áztató fürdő ( többször megismételve)

 

Sterilezés:Mindent megelőzően a beteg által használt lábbeliket kell sterilezni. A beteg papucsát, cipőit, stb. egy megfelelő méretű műanyag zsákba rakjuk és a zsákban a lábbelikbe nedves szódabikarbónát helyezünk: Egy kávéskanálnyi megnedvesített szódabikarbónát nedves gézlapba csomagolunk, a lábbelikbe helyezzük, ezután a zsák nyitott részét bekötjük. Minden egyes lábbelibe tegyünk szódabikarbónát. A zárt zsákban 48 órán át hagyjuk a lábbeliket a szódabikarbóna gőzében sterileződni. A két nap elteltével a lábbeliket kivesszük a zsákból és alaposan kiszellőztetjük. ( A sterilezés azért fontos, mert a gombásodás a lábbelikről visszafertőzést okozhat.

Sebtisztítás: A sebben található váladékot steril tamponozással tisztítsuk ki, majd a seb belső felületét a (steril) „Zervital” oldattal alaposan mossuk át. Ez a művelet elpusztítja a sebben található baktériumokat és hámosodást idéz elő. A sebtisztítást követő áztató fürdő alkalmával a sebes bőrfelületet is nedvesíteni kell.

 

Áztató fürdő: A kezelés céljára használatos „Zervital” oldatot kb. 35 C-fokra melegítjük, majd egy alacsony peremű, tiszta tálba kiöntve – mindkét lábunkat az oldatba merítjük. Az áztatás időtartama alkalmanként 35, max. 40 perc . A kezeléseket másodnaponként kell megismételni mindaddig, amíg a kezelés célját el nem érjük.

Áztatás közben egy tampon, szivacs, ( lágy szőrű ecset) segítségével mindkét lábunkat folyamatosan combközépig nedvesítjük az oldattal. A kezelés végeztével az oldatot törlés nélkül kell hagyni megszáradni a bőrön. Az áztató fürdőre fel nem használt oldatot a kezelések közötti szünetben a tároló flakonba visszaöntve és lezárva kell tárolni, gyermekektől elzárt, hűvös helyen.

 

A szükséges kezelőszerek: „Zervital” oldat (3-6 flakon, néhányszor cserélve)

1 db flakon 3400 Ft


Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.